joi, 21 februarie 2013

COSMETICA NATURISTA


Plantele completeaza cu succes tratamente cosmetice costisitoare.
In plus, acestea pot fi facute cu usurinta acasa.
Exista remedii naturiste pentru fiecare ten in parte.
Iar modurile de utilizare a acestora in tratamentele cosmetice realizate acasa, sunt:
Decoctul
Decoctul este tratamentul termic prin care planta(de obicei întreaga, radacini, coaja), se amesteca cu o anumita cantitate(deobicei 250-350 ml pentru 1-2 lingurite de planta maruntita) de apa rece, apoi produsul se fierbe.
Prepararea decoctului dureaza timp de 15-30 minute la foc mic. Solutia obtinuta se strecoara fierbinte si se completeaza cu apa calda pâna la 250 ml.

Infuzia
Prepararea infuziei consta in tratarea plantelor cu apa clocotita timp de circa 10-20 de minute, in vase acoperite, timp in care elementele active trec in apa de infuzare.
In unele situatii se foloseste apa la temperaturi mai scazute, deoarece unele principii active se distrug la o temperatura mai mare. In acest caz, veti incalzi foarte putin apa plata si veti infuza plantele un timp mai indelungat, 1-2 ore.
Infuzarea se realizeaza în recipiente(cani, pahare) din sticla, ceramica sau portelan, prin turnarea apei clocotite peste materialul vegetal. Nu este recomandata infuzarea in vasele în care a clocotit apa. În acest caz, extractia principiilor active din materialul vegetal se realizeaza cu un randament scazut, iar procesele de oxidare sunt mai puternice. Se recomanda evitarea contactului dintre infuzie si obiecte metalice. Se vor utiliza strecuratori din plastic, lingurite din plastic, lemn sau ceramice.


Baia de aburi
O cantitate generoasa de apa se incalzeste pana la punctul de fierbere. Se da focul foarte mic si se pun in lichid diferite plante, dupa care vasul se acopera si se lasa la infuzat, 5 minute.
Apa fierbinte se transfera intr-un castron cu diametrul mai mare. Acopera-ti capul cu un prosop mai gros. Pozitioneaza fata deasupra castronului, acoperind cu prosopul si castronul, astfel incat sa nu intre aer rece pe nicaieri.
Cu ochii inchisi stai la o distanta de 25 de cm de apa fierbinte, timp de 5-7 minute.
Dupa ce ai terminat, clateste fata cu apa calduta spre rece si tamponeaza usor cu un prosop pentru uscare. Continua cu o masca purifianta, uramata de o hidratare corespunzatoare tipului de ten.


Masca din plante
Se obtine din plante maruntine, eventual in rasnita de cafea, amestecate cu un suport cremos - miere, gel de aloe vera,o crema neutra sau o masca cremoasa gata preparata din comert.
Pentru un transfer mai bun al substantelor active in baza cremoasa, lasa amestecul in repaos pentru jumatate de ora.
Aplica masca pe tenul curat, dupa o baie de aburi sau in timpul baii, vaporii calzi deschid porii, facand pielea mai receptiva la substantele active aplicate.

Uleiurile din plante - extractele uleioase
Se obtin prin macerarea plantelor intr-un ulei de baza, presat la rece, timp de 4 - 6 saptamani.deschid porii, facand pielea mai receptiva la substantele active aplicate.
Peste plantele maruntite se adauga ulei la temperatura camerei.deschid porii, facand pielea mai receptiva la substantele active aplicate.
Sticla se tine intr-un loc racoros si intunecat, inchisa ermetic. O data la 2 - 3 zile se agita preparatul, iar dupa 3 saptamâni se strecoara.deschid porii, facand pielea mai receptiva la substantele active aplicate.
Se pastreaza in sticle de culoare inchisa, ferite de caldura sau lumina.
Tipuri de ulei pe care le puteti utiliza: masline, samburi de struguri, susan, jojoba, argan, migdale, germeni de grau.


Fie ca vrei sa tratezi anumite imperfectiuni ale tenului, sa iti rasfeti tenul, sa atenuezi si sa previi semnele imbatranirii, fie vrei o piele luminoasa, sanatoasa si catifelata, alege plantele potrivite si prepara-le in una sau multe dintre aceste variante.
Tenul tau iti va multumi, iar oglinda iti va zambi :)


Piele Uscata

Flori de Galbenele - lotionari sau comprese cu infuzie preparata din 4 linguri de flori la o cana cu apa, sau macerat uleios pe care il vei folosi pentru masajul tenului si in locul cremei de noapte.
Flori de Musetel - comprese cu infuzie preparata din 3 linguri de flori la o cana cu apa.
Sunatoare - stimuleaza tenurile uscate, ridate.Comprese cu infuzie,preparata din 2-3linguri planta la o cana cu apa.
Macerare in ulei de argan, migdale sau germeni de grau. Utilizat apoi in masaj si in locul cremei de noapte.
Radacina de Nalba Mare - are proprietati emoliente. Aplicatii cu decoct: 3 linguri de radacina la o cana cu apa, in care adaugi 1 lingura cu miere (dupa ce se raceste decoctul)
Flori de crin - comprese calde cu infuzie, la care se adauga miere. O alta metoda prin care obtii un ulei hidratant si iluminator este macerarea petalelor de crin in ulei de borago, argan, germeni de grau, samburi de struguri sau ulei de susan.


Ten iritat, inrosit, patat

Flori de Coada-Soricelului - comprese cu infuzie dintr-o lingura de flori la 100ml apa.
Papadie - comprese sau lotiuni prelungite, de 30 minute, cu decoct din 2 linguri de planta la o cana cu apa.
Muguri de pin - lotiuni cu infuzie preparata din 2-3 linguri de muguri la o cana cu apa. Pentru tenuri foarte iritate - lotionari cu decoct din 60g de muguri la 1 litru de apa.
Flori de Nufar Alb - utile pentru petele rosii. Lotionari cu decoct din patru flori la patru pahare cu apa.
Frunze de Patrunjel - pentru tenuri inrosite. Lotionari cu macerat la rece dintr-o legatura de patrunjel la 1/2 litru de apa, timp de 8-10 ore.


Ten pistruiat

Bulbi de Ceapa - frictionari energice, de 2 ori pe zi, cu ceapa zdrobita in otet de mere.
Deditel - lotionari cu infuzie preparata dintr-o lingura de planta la o cana cu apa.
Frunze de Patrunjel - lotionari cu decoct din 50g de frunze proaspete la 1 litru de apa, de 2 ori pe zi.


Ten gras

Flori de Musetel - au actiune antiseptica, protectoare pentru ten. Bai de aburi, cu infuzie din 2 liungurite de flori la 1 cana cu apa.
Flori de Podbal - comprese calde cu infuzii preparate dintr-o lingura de flori la 100ml apa.
Frunze de Nuc - sunt puternic astringente. Comprese cu infuzie preparata din 4 linguri de frunze la o cana cu apa.
Frunze de Menta - lotionari cu infuzie preparata din 50g de frunze la 1 litru de apa.
Cimbrisor - comprese cu infuzie preparata din 1 lingura de planta la 100ml apa.
Radacina de Brusture - comprese cu decoct din 1 lingura de radacini la 1 cana cu apa.
Conuri de Hamei - comprese cu infuzie dintr-o lingura de conuri la o cana cu apa.
Frunze de Salvie - au proprietati astringente. Comprese cu infuzie preparata din 1 lingura de frunze la 100 ml apa.
Marar - bun pentru tenul gras, cu pori dilatati. Lotionari cu decoct preparat din 20-30 gr de frunze proaspete la o cana cu apa, la care se adauga 20 gr de glicerina si zeama unei lamai.


Cuperoza

Se manifesta prin aparitia unor retele de vinisoare rosii si vinetii pe pometii obrajilor si pe nas, ca urmare a dilatarii vaselor capilare.
Tratamentul fitoterapeutic se face cu comprese zilnice folosind infuzii din flori de lavanda, flori proaspete de galbenele, trei-frati-patati sau decoct din nalba mare (Althaea officinalis) si nufar alb.
Se mai realizeaza cu comprese (de 3 ori pe zi) din suc de ceapa amestecat cu ulei de masline, tamponare cu bitter suedez, apa de trandafiri si din flori de portocal, decoct din fructe coapte de maces si o cataplasma aplicata saptamanal cu frunze tocate de patrunjel verde.(sursa: www.farmacia-verde.ro)

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Parerea Dumneavoastra conteaza...